Hvorfor slikker og vasker hunden meg?

Det er mange hundeeiere som opplever at hunden deres vasker dem. Dette er en naturlig adferd hos hunder, men kan likevel bety forskjellige ting fra hund til hund. I dette innlegget går vi gjennom de forskjellige grunnene til at pelsvennen vasker deg.

Innholdsfortegnelse

Alle som har en hund vil garantert se hunden sin vaske seg selv, slikke om og om igjen på ulike deler av kroppen. Hvis du har to hunder, vil du sannsynligvis til og med se dem vaske hverandre.

Men denne vaskeatferden er sjelden begrenset til selvpleie. Snarere vil de fleste hunder sannsynligvis forsøke å stelle mennesket sitt.

Du har nesten helt sikkert opplevd dette før.

Du sitter på sofaen og bestevennen din kommer opp og setter seg rett mellom bena dine, strekker seg opp og begynner å slikke over hele ansiktet ditt! Eller, hvis ansiktet ditt ikke kan nås, kan de nøye seg med å slikke benet, armen eller hvilken som helst hud som er utsatt.

Dette er helt normal oppførsel, men det lar deg sannsynligvis lure på: hvorfor vasker hunden min meg?

Hunder vasker menneskene sine av mange grunner. Hunden din synes sannsynligvis du smaker godt. Å stelle og vaske er også en form for sosial binding; en måte for hunden din å vise sin kjærlighet. Det kan også være en hilsen, en måte å kommunisere et behov på, en stressavlaster, eller hunden din kan hjelpe deg med å bli ren!

Vi vil gå over dem mer detaljert nedenfor, og mens vi er i gang, vil vi også diskutere noen av de mindre åpenbare årsakene som kan ligge bak hundens atferd.

Årsak 1: Å vise kjærlighet

En av grunnene til at folk elsker hunder så mye er at vi knytter så nære bånd sammen. Tross alt er hunder menneskets beste venn!

Disse båndene går begge veier. Hunden din elsker deg sannsynligvis like mye som du elsker dem. Hunder kan imidlertid ikke snakke. Hunden din kan ikke bare fortelle deg at den elsker deg. I stedet må de vise deg at gjennom de begrensede handlingene de kan ta, en av dem er stell. Selv raser som får et dårlig rykte som farlige eller aggressive som Rottweilere og Pitbulls er faktisk svært kjærlige hunder som ønsker å vise sin kjærlighet til menneskene sine.

Så hvis hunden din alltid prøver å stelle deg, kan det bare være deres måte å vise deg kjærlighet på.

Årsak 2: Sosial binding

Vask handler om mer enn bare å vise deg kjærlighet. Når hunden din steller deg, er det også en måte å knytte bånd til deg på.

Dette er en oppførsel som er vanlig i hele dyreriket. Du vil se alle slags andre dyr stelle hverandre i fellesskap som en form for sosial binding, inkludert primater, hester, kyr, løver og mange andre.

Sosialt stell, og det bidrar til å styrke sosiale strukturer, forbedre familiebånd og øke selskap mellom to dyr.

Selv om det meste av sosial stell foregår blant to medlemmer av samme art, er det ikke annerledes når hunden din stelle deg. Det er fortsatt en måte å styrke båndet mellom dere.

Årsak 3: De liker måten du smaker på!

Denne forklaringen kan virke som om den er for enkel eller åpenbar, men det er en av hovedårsakene til at hunder vil slikke eller stelle menneskene sine.

Kjenner du smaken av svette når den kommer på leppene dine? Det er ganske salt.

Selv om den salte smaken kanskje ikke er super tiltalende for deg, er den sannsynligvis deilig for hunden din.

På grunn av dette kan det hende du legger merke til at hunden din er mer sannsynlig å stelle deg når du er litt svett, for eksempel etter en treningsøkt eller når du kommer inn fra sommervarmen.

Svetten din er imidlertid ikke den eneste smakfulle delen av deg. Du er sannsynligvis ikke klar over det, men det er matpartikler over hele deg.

Dette er ikke partikler på størrelse med smuler. Vi snakker om bittesmå matpartikler som du ikke engang kan se.

De er på hendene dine, festet til huden din, rundt munnen og på andre områder av kroppen din, inkludert dine «ekstra deilige» ben.

Hvordan vet hunden din at de er der hvis du ikke kan se dem?

Det er på grunn av deres overlegne luktesans.

Estimater vurderer en hunds luktesanser til å være mellom 10 000 og 100 000 ganger kraftigere enn vår egen!

Så selv om disse matpartiklene ikke kan sees, kan hunden din lukte dem og vet at de er der, bare frister hundens smaksløker! Dette forklarer også en rekke hundeslikkeatferd, inkludert hvorfor noen hunder bare ikke kan motstå å slikke gulvet.

Årsak 4: Atferden har blitt belønnet før

Hunder reagerer veldig bra på positiv forsterkning. Hvis du belønner visse atferder, vil du sannsynligvis se dem gjentatt.

Hvis du har belønnet hunden din før for stelleatferden mot deg, er det sannsynlig at hunden din fortsetter å stelle deg i håp om å motta en ny belønning, selv om du ikke var klar over at du belønnet oppførselen i utgangspunktet!

Belønninger kan være enkle. Det trenger ikke være en godbit eller noe du gir hunden din.

Snarere har du kanskje rett og slett klappet hunden din etter at de har stelt deg, eller du kan bare ha brukt en positiv stemme som hunden din assosierte med en belønning.

Så lenge hunden din tror du er fornøyd med at den pleier deg, vil den fortsette å stelle deg i håp om å glede deg mer og bli belønnet for sin gode oppførsel.

Årsak 5: En måte å hilse på

Vær oppmerksom på de gangene hunden din steller deg. Ser det ut til at det skjer oftest når du kommer hjem eller når du har vært i et annet rom og hunden din ikke var i nærheten av deg?

Hvis det er tilfelle, kan det hende at hunden din slikker deg og stelle deg som en hilsen! Det er ganske enkelt hundens måte å si hei til deg og fortelle deg at de er glade for å se deg.

 

Vasking er en helt normal oppførsel for hunder. De steller seg selv, hverandre og til og med menneskene sine! Det er mange grunner til denne oppførselen, inkludert hengivenhet, sosial binding, smaken og til og med som en måte for hunden å slappe av på. Hvis du liker det når hunden din steller deg, kan du la atferden fortsette, men vær forsiktig med potensialet for bakteriell infeksjon. På den annen side, hvis det er en oppførsel du ikke liker, kan du bidra til å forhindre det ved å tilby et leketøy, leke med hunden din eller trene den til ikke å slikke deg.

Skrevet av: